Thema bijeenkomst 28 september: Verbinden, samenwerken en door ontwikkelen

12 October 2017
Dia uit presentatie E. van Ee voor NPN bijeenkomst 29-09-2017

Na de succesvolle bijeenkomst over innovaties in psychotraumazorg, is het thema voor deze bijeenkomst Verbinden, samenwerken en door ontwikkelen. De deelnemers presenteren een aantal inspirerende projecten, waarbij de meerwaarde van samenwerking blijkt en nieuwe inzichten worden gedeeld.

Ouderschaps- en gezinsinterventies
Psychotraumcentrum Zuid Nederland, GGZ Drenthe en Stichting Centrum ’45 werken samen bij ouderschaps- en gezinsinterventies, ieder met behoud van het eigen specialisme. Hoewel bij samenwerking iets van de eigen autonomie moet worden ingeleverd, krijgen alle partijen er meer voor terug. ‘If you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together’ (Afrikaans spreekwoord).  Specifieke kennis  wordt op die manier gebundeld en geborgd. Voor de bijdrage van Elisa van Ee, Psychotraumacentrum Zuid Nederland, klik hier. De presentatie van Trudy Mooren, klinisch psycholoog bij Centrum '45, laat mooie voorbeelden zien van geslaagde Multi Family Therapy groepen met Syrische en Eritrese gezinnen.  (Om technische redenen - te groot bestand - kan die presentatie hier helaas niet worden getoond.) Op meer terreinen zou kunnen worden samengewerkt, bijvoorbeeld bij het werken met vluchtelingen.

Pilot radicalisering
Een mooi voorbeeld van het delen van best practices is de pilot radicalisering van het Sinai centrum.  Bijzonder is dat de GGZ ook een maatschappelijke rol kan vervullen door het uitvragen en behandelen van radicalisering.

Onderzoek koppelen aan klinische praktijk
Het blijkt heel vruchtbaar te zijn om wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan de behandelpraktijk en daarin als instellingen samen te werken: Centrum ’45 en GGZ Drenthe laten dat zien in het  innovatieve project 3MDR: een behandeling die vermijding doorbreekt door actieve participatie van de patiënt. Ook internationaal wordt er bij dat project samengewerkt (o.a. Canada en Wales). Lees meer

Zorgstandaard Trauma en Stressor gerelateerde Stoornissen
Aan het  ontwikkelen van deze standaard leveren heel veel groepen een bijdrage. Actueel is dat nadrukkelijk vanuit het patiënten perspectief wordt gekeken; de standaard moet namelijk onder meer voldoen aan Shared decision making. Lees meer.

Onderwijs
Het streven van de partners is om ook meer samen te werken op het gebied van onderwijs, zoals een Summerschool organiseren, online cursussen opzetten. Lees meer over de opzet van de Arq Academy.

De bijdragen maken enthousiast, en stimuleren om te blijven zoeken naar mogelijkheden om elkaar te versterken.